Resultaten Nachtvlindernacht VWD Wapserveen

Resultaten Nachtvlindernacht VWD Wapserveen

Het weer leek op vrijdagavond 3 juni niet optimaal voor de Drentse Nachtvlindernacht. Met een temperatuur van een graad of 12 en een noordoostelijke wind van kracht 3-4 waren de verwachtingen niet erg hooggespannen. Desondanks kwamen er toch 9 deelnemers uit heel Drenthe bij elkaar bij de Wapserveense gaten ten noorden van Wapserveen. Met toestemming van Staatsbosbeheer werden 10 lichtbronnen in de vorm van lakens, lichtvallen en LedEmmers opgesteld in de luwte van de bosjes aan de zuidkant van de Wapserveensche Aa.

Net als vorige jaren was het voornaamste doel van de Nachtvlindernacht om veel soorten te scoren voor een slecht onderzocht kwartblok van de Drentse Nachtvlinderatlas in wording, maar ook het ontmoeten van nachtvlinderaars uit heel Drenthe is een mooie bijkomstigheid. Ondanks de niet zo gunstige weersomstandigheden bleken de vlinders prima te vliegen. Op waarneming.nl werden door 9 waarnemers in totaal maar liefst 1649 exemplaren macro’s en micro’s ingevoerd. Hiervan waren er 1336 macro’s en 313 micro’s. De macro’s waren verdeeld over 104 soorten en de micro’s over 35 soorten. Een prachtig resultaat!

Aanvankelijk was het de bedoeling om in twee naast elkaar gelegen kwartblokken te gaan waarnemen, maar vanwege de harde wind is uiteindelijk vrijwel alleen in het oostelijke kwartblok (X=210000 en Y=537500) waargenomen. Op het kaartje worden de locaties, waar de macro’s zijn waargenomen, aangegeven met gekleurde rondjes. In het westelijke kwartblok zijn bij de Helomaweg nog waarnemingen te zien van Hendrik Jan Gommer en Joop Verburg. Zij namen daar aan het begin van de avond nog 2 macrosoorten en 1 microsoort waar.

Locatie van de waarnemers

Bijzondere waargenomen (moeras)soorten: Baardsnuituil, Berkenspikkelspanner, Elzenuil, Gepijlde micro-uil, Gestreepte rietuil, Moeraswalstrospanner, Moeras-w-uil, Rietgrasuil, Rietluipaard.
In de moerassoorten past ook prima de door Anneke Palthe waargenomen micro met de fraaie naam Moerasduiveltje.