Burgerwetenschappers gezocht voor Vang de Watermonsters!

Burgerwetenschappers gezocht voor Vang de Watermonsters!

(Een bericht van Rosan van Halsema)
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Natuur en Milieu zoeken burgerwetenschappers voor ‘Vang de Watermonsters!’

Meet de Waterkwaliteit met ‘Vang de Watermonsters’

Vanaf begin juni gaat voor het vierde jaar op rij het citizen science project ‘Vang de Watermonsters’ weer van start! We zoeken gemotiveerde vrijwilligers die de waterkwaliteit van kleine wateren zoals grachten, singels, vennen, vijvers, kleinere plassen en sloten in kaart willen brengen. Help mee om de waterkwaliteit van kleine wateren in Nederland met andere ‘burgerwetenschappers’ in kaart te brengen! Ook jij als lid van Vlinderwerkgroep Drenthe nodigen we uit om je aan te melden.

Training door experts

Om je goed voor te bereiden, geven wij dit jaar op verschillende plekken in het land gratis trainingen door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Als je niet bij een training kunt zijn, meld je dan aan voor één van de twee webinars. Tijdens de training leer je van experts meer over waterkwaliteit, het belang van jouw metingen en de online invoer van de meetgegevens. Ook krijg je een volledige demonstratie van de meting bij een water. We meten de helderheid en voedingstoffen in het water en kijken naar waterplanten en waterdieren. De meetkit krijg je meteen mee, zodat je helemaal voorbereid bent om zelf aan de slag te gaan metingen bij jou in de buurt!

Meetkit

Tijdens de training ontvang je meteen een meetkit. Als je een webinar volgt, krijg je de meetkit toegestuurd. De meetkit bevat een handleiding, een zoekkaart voor waterdieren, reageerbuisjes en een retourenvelop. Bij het water gebruik je een buisje voor het nemen van een watermonster. Na verzending naar NIOO-KNAW wordt in het laboratorium de nutriënten in het water gemeten.

Meerdere metingen

Dit jaar kun jij als burgerwetenschapper ook op meerdere plekken gaan meten. Door op meer plekken te meten, krijgen we meer data en kunnen we de waterkwaliteit van kleine wateren nog beter in kaart brengen. De meetgegevens kun je online doorgeven tijdens de meting aan de waterkant. De resultaten van alle metingen worden in het najaar gepubliceerd. Je kan dan ook online terugvinden wat de resultaten van jouw meting zijn.

Meld je aan

Meld je dus aan en zoek een plas, beek, sloot, kanaal, gracht of ven uit bij jou in de buurt. En vergelijk de waterkwaliteit door op meerdere plekken bij jou in de buurt te gaan meten. Je kunt je aanmelden via de website van Natuur en Milieu.