Kom ook Argusvlinders tellen rond Roswinkel!

Kom ook Argusvlinders tellen rond Roswinkel!

Liever iets groter? Klik op de afbeelding.

In het weekend van 17 t/m 19 mei organiseert de Vlinderstichting in samenwerking met Waarneming.nl voor de vijfde keer de landelijke Argusvlindertelling. Net als elders in Nederland is deze boerenlandvlinder ook in Drenthe dramatisch achteruitgegaan: de kaartjes in Dagvlinders in Drenthe (2016) op pagina 110 laten dit schrijnend zien. Alleen in de omgeving van Roswinkel en Nieuw Weerdinge, ten NO van Emmen, lijkt de soort zich nog te kunnen handhaven. Of toch niet? In 2018 is uit dit laatste Drentse bolwerk van de Argusvlinder geen enkele melding in de NDFF binnengekomen (zie kaartje).

Zijn ze daar nu ook weg of heeft er vorig jaar niemand in de goede perioden naar uitgekeken?

Om daar achter te komen nodigen we iedereen uit om zaterdag 18 mei samen rond Roswinkel op zoek te gaan naar Argusvlinders. De bedoeling is gedurende één (1) uur geschikte plekken in een kilometerhok te bezoeken en alle exemplaren (mannetjes en vrouwtjes) te tellen en de vlieglocaties middels Waarneming.nl vast te leggen.

De start van deze speurtocht naar Argusvlinders is om 10.30 uur in Zalencentrum Hindriks, Hoofdkanaal O.Z. 105, 7881 VR Emmer-Compascuum. Afhankelijk van het aantal deelnemers gaan we in kleine groepjes op pad. Verdere uitleg van de werkwijze en de verdeling van de km-hokken doen we daar onder het genot van een kop koffie of thee.

Omdat vlinders nu eenmaal graag met mooi weer vliegen, moeten de weersomstandigheden die dag voldoende gunstig zijn om ook redelijke kans te hebben ze te zien, als ze er (hopelijk) nog zijn.

Mochten de weersvooruitzichten zodanig zijn dat zo’n expeditie niets zou opleveren, moeten we iedereen dat tijdig kunnen laten weten (uiterlijk vrijdagavond 22.30 uur). Dat kan alleen als iedereen die mee wil doen, zich opgeeft via secr@vlinderwerkgroepdrenthe.nl .

Vooralsnog lijkt het weer een geslaagde Argusvlinderzoektocht niet in de weg te zitten. Nu de vlinders nog. Hoe meer hokken we kunnen bekijken hoe beter we een idee krijgen of we nog steeds van een bolwerk kunnen spreken. Graag tot ziens dus op 18 mei in Emmer-Compascuum!

Bestuur Vlinderwerkgroep Drenthe