Een zeer zeldzame zwerver in Drenthe

Een zeer zeldzame zwerver in Drenthe

Op 22 oktober 2020 meldt Jan Vriend uit Hees (bij Ruinen):

Kosmopoliet (Leucania loreyi)

“Meestal smeer ik op enkele bomen rondom mijn huis, maar nu het ’s avonds wat warmer is, doe ik de 160 watt menglichtlamp weer aan. Ik werk meestal met laken, maar omdat het vaak waait heb ik een standaard gemaakt met lamp, die ik op een tuintafel zet waar ik een laken op leg, zo ook deze avond.

Er vloog tegen negenen steeds een vlinder rond de lamp – ik dacht aan Grasuil of Rietboorder – maar ik kon hem niet te pakken krijgen. Toen ik tegen tienen wilde opruimen, zat hij op de standaard. Ik heb een foto gemaakt en bij invoeren werd aangegeven dat het voor 53% een Stompvleugelgrasuil was. Er ging geen lichtje bij mij branden.

De volgende morgen alles nog eens nagekeken, de foto bijgesneden en opnieuw ingevoerd. Toen was het voor 73% een Komma-uil, wat het zeker niet was. Ik ben gaan naspeuren in het nachtvlinderboek en kwam bij Kosmopoliet uit. Een mailtje van Paul Vossen bevestigde dit en ik heb de waarneming daarna aangepast. Om 17.31 uur kreeg ik bericht van waarneming.nl dat ze was goedgekeurd!”

De Kosmopoliet (Leucania loreyi) is een verdwaalde gast uit het gebied rond de Middellandse zee. Deze eeuw is hij alleen gemeld in Monster in 2006.

De soort is toegevoegd aan de soortenlijst waargenomen macrosoorten in Drenthe.