Verrassende vondst van Roomtipjes

Verrassende vondst van Roomtipjes

“Wanneer je bij waarneming.nl naar Roomtipje kijkt, zie je een zeldzame micro-nachtvlindersoort, die ook in Drenthe niet vaak wordt waargenomen. Mijn ondervinding is dat er een eenvoudige manier is om Roomtipjes te zien en het lijkt erop dat ze veel algemener moeten zijn dan gedacht.

Ik verzamelde bij een boerderij in Zuidwolde wat uilenballen van de Kerkuil die daar in de schuur zat. Onze natuurvereniging doet elk jaar met de jeugd wel wat aan uilenballen pluizen. Ik had ze in een plastic zak gedaan in de schuur. Na verloop van tijd zag ik ineens een beweging in de zak en het bleek dat er verschillende micro-nachtvlindertjes in zaten: Roomtipjes. Op de uilenballen zaten allemaal cocons van uitgeslopen Roomtipjes. Ik heb ze vrijgelaten, maar nog weken daarna kwamen er telkens nieuwe Roomtipjes uit de zak. Het moeten er op die 10 uilenballen honderden geweest zijn. Leuke manier om Roomtipjes te zien!”

Joop Verburg