Wie ziet de eerste Meidoornspanner in Drenthe?

Wie ziet de eerste Meidoornspanner in Drenthe?

Bericht van Eef Arnolds uit Holthe:
Wie ziet de eerste Meidoornspanner in Drenthe?

Foto: Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting

De laatste paar dagen staan op Waarneming.nl regelmatig meldingen van de Meidoornspanner, een zeldzaam spannertje dat in Zeeland en het oosten van het land wordt gezien. De noordelijkste bekende vindplaats is Zwolle. De soort is dus nog niet uit Drenthe bekend, maar het is de vraag of hij hier ook echt niet voorkomt. Is er wel goed naar gezocht? Aangezien hij tot in Denemarken voorkomt, kan een te koud klimaat geen reden voor afwezigheid zijn.

De vlinder is actief van begin januari tot begin maart, met een scherpe piek in de laatste week van januari en de eerste van februari. Nu dus. De mannetjes vliegen vanaf de schemering rondom de waardplanten van de rupsen, vooral sleedoorn, ook meidoorn, of ze zitten op de takken van die struiken. Ze vliegen soms zelfs bij enkele graden vorst. De vrouwtjes zijn ongevleugeld en zitten op de struiken. Het bijzondere van deze soort is dat de mannetjes nooit op licht komen en zelden op smeer. De meeste waarnemingen zijn afkomstig van mensen die met een zaklamp struiken afzoeken. Ik wil jullie aanmoedigen om dat ook in jullie omgeving eens te proberen. Het meest kansrijk zijn vermoedelijk gebieden met veel oude sleedoorns en meidoorns op wat rijkere gronden, bijvoorbeeld rond Meppel, Havelte en Roden. Maar wie weet zit hij in je eigen tuin. 

Er bestaat ook een Late meidoornspanner die nog zeldzamer is (ook niet uit Drenthe bekend) en zeer veel op de Meidoornspanner lijkt. Zie de Vlindergids en de website Vlindernet van de Vlinderstichting. De Late meidoornspanner begint nu te vliegen tot eind maart en is ook al op Waarneming.nl gemeld. Maak dus altijd een foto van de vlinder! 


Voor de waarnemer van de eerste Drentse Meidoornspanner loof ik een prijsje uit, uit te reiken op de bijeenkomst van de VWD in april.