Wespvlinders (vervolg van 30 mei)

Wespvlinders (vervolg van 30 mei)

Feromonen-avontuur van Joop Verburg

Vandaag (01-07-2020) weer een vervolg op het wespvlinderverhaal: Stefan Pronk was bij mij om te praten over allerlei zaken die onze Natuurvereniging aangaan en die te maken hebben met Landschapsbeheer Drenthe en met de Vlinderwerkgroep Drenthe. Ik heb Stefan meegenomen naar Veeningen, naar de boerderij van vrienden, waar we aan de vijver hebben vergaderd en
genoten. Intussen hingen de vallen met feromonen op het bloemrijke terrein. Het gebied van 2 hectare is omzoomd door een houtwal met Eik, Els, Berk, Wilg en een enkele Populier en veel struikgewas. In de boomgaard hebben we de val voor de appelwespvlinder opgehangen en tot mijn verbazing kwam daar geen enkele Appelwespvlinder in. Die val hebben we toen gevuld met feromonen voor de Wilgenwespvlinder. Ook dat leverde geen resultaat op.  Op het terrein hingen we de val voor de Eikenwespvlinder en de Hoornaarvlinder op. Die laatste liet zich niet zien, maar op de feromonen van de Eikenwespvlinder kwam een exemplaar in de val. Wij waren enthousiast. Omdat we toch nog niet klaar waren met vergaderen hebben we ook de val met feromonen van de Populierenwespvlinder opgehangen. Tot onze verrassing zat daar (voor mij voor het eerst en voor Stefan helemaal) een Populierenwespvlinder in. Het beeld dat deze wespvlinders dus alleen op de kleigrond voorkomen, kan dus na de vondsten van Jan Rocks en Piet de Jonge en deze waarneming wel op de schop. In een agrarisch gebied, tussen weilanden en intensieve akkerbouw een kleine oase met bloemen, struiken en bomen (waaronder maar drie Populieren) toch deze twee wespvlindersoorten. We hebben fijn vergaderd en gingen gelukkig naar huis.

Vandaag 2 juli 2020 leek het niet zo gunstig weer (veel bewolking, nu en dan een spatje, windkracht 4) maar met de ervaring van een dag eerder, toen we bij soortgelijk weer de Eikenwespvlinder en de Populierenwespvlinder in de val kregen, ben ik met Jan Erik Plantinga op pad geweest om wat feromonen-onderzoek te doen. We zijn in twee vakken van 2½ km geweest en in beide vakken hebben we de vallen voor Eikenwespvlinder, Populierenwespvlinder en dan direct ook maar de Hoornaarvlinder (die ook gebonden is aan populieren) opgehangen. Jan Erik wist een paar plekken met gemengd bos en daarin vrij veel Ratelpopulier. De eerste plek bij Steenbergen leverde na een uur een Eikenwespvlinder op, geen Populierenwespvlinder, maar tot ons groot enthousiasme wel 2 Hoornaarvlinders. Prachtige grote fraai gekleurde wespvlinders. De tweede plek aan het eind van de Linieweg leverde alleen 2 Hoornaarvlinders op. Maar wat een bijzonderheid weer! Zo’n grote wespvlinder die even over je hand wil lopen……  Ik weet wel dat Hoornaarvlinders het vaakst als imago worden gezien, vooral de laatste jaren (in de laatste 20 jaar bijna 20 meldingen) maar wanneer je zonder veel verwachtingen op pad gaat en direct op beide plaatsen Hoornaarvlinders vindt, is je dag prachtig.