Staartblauwtje in Zuidwolde

Staartblauwtje in Zuidwolde

Aan de Egge, vlak bij het Zwarte gat, fotografeerde Jan Mansens op 28-6-2022 een Staartblauwtje (Cupido argiades). Hij liet de foto’s zien aan Joop Verburg:

Soms word je erg verrast. Jan Mansens ontmoette ik bij de Vlindertuin en hij vroeg me op zijn fototoestel te kijken naar een vlindertje dat hij op 28 juni had gefotografeerd bij het Zwarte gat. Tot mijn verbazing keek ik naar een foto van een Staartblauwtje. Dat is een zuidelijke dagvlindersoort, die bij mijn weten maar één of twee keer ooit in Drenthe is waargenomen, maar in ieder geval nog nooit in Zuidwolde. Het vlindertje heeft ongetwijfeld een lange reis achter de rug en ziet er wat afgevlogen uit, maar de enkele oranje vlek in de achterrand en het kleine staartje zijn onmiskenbare kenmerken. Wat een bijzondere waarneming!