Onverwacht Bloeddropje

Onverwacht Bloeddropje

Michiel Elderenbosch meldde het volgende:

Tijdens wat werkzaamheden op 6 september in mijn tuin in Assen viel mijn oog op een Sint-jansvlinder. Hij was anders dan degene die ik ken en met hulp van een vriend kwamen we erachter dat het gaat om een Oogvlek-sint-jansvlinder (Zygaena carniolica). Die soort kwam/komt vooralsnog niet voor in Nederland.

Na de melding bij de VWD is de waarneming met foto’s doorgestuurd naar Gerrit Tuinstra met het verzoek er verder naar te kijken. Hij gaf als antwoord:

Voor zover ik na kan gaan is het Zygaena fausta (geen Nederlandse naam). Er zijn meerdere soorten met lichtwit-omrande rode vlekken, maar de tekening in combinatie met de rode kraag lijkt kenmerkend voor Z. fausta te zijn. Het verspreidingsgebied is ruwweg Zuidwest-Europa; Spanje, Portugal, Italië, het midden/zuiden van Frankrijk en het zuiden van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het lijkt vooral een soort van bergachtige gebieden te zijn, bv. de Alpen. Voedselplanten zijn diverse soorten kroonkruid (Coronilla spp.). De waarneemplek in Assen ligt ver buiten het normale verspreidingsgebied. Migratie (op eigen houtje) lijkt mij niet waarschijnlijk voor deze soort (en andere Zygaenidae), derhalve lijkt het voor de hand te liggen dat het een adventief (meegenomen door de mens) is.