Geen Kolibrievlinder maar een Walstropijlstaart

Geen Kolibrievlinder maar een Walstropijlstaart

Rinze van de Mei (Werkgroep Vlinders en Libellen van IVN Roden-Norg) filmde ruim een jaar geleden op 25 juni 2021 een Kolibrievlinder in zijn tuin in Roden. Althans, dat dacht hij, gezien het kenmerkende haastige gevlieg van de vlinder van bloem naar bloem. Recent werd het filmpje nog eens bekeken en toen bleek de vlinder geen Kolibrievlinder te zijn, maar een zeldzame Walstropijlstaart (Hyles gallii)! De waarnemingen in Drenthe fluctueren sterk van jaar tot jaar. De nachtvlinder werd volgens Noctua in 2019 maar 2 keer als imago in Drenthe waargenomen, in 2020 wel 22 keer, in 2021 slechts 3 keer en dit jaar een keer of 5. Er is nog even over getwijfeld of de vlinder misschien de veel zeldzamere Wolfsmelkpijlstaart is, maar Gerrit Tuinstra beoordeelde de Walstropijlstaart als vrijwel zeker.

Het is bijzonder om de Walstropijlstaart precies zo te zien vliegen als de Kolibrievlinder. Volgens diverse bronnen zou de vlinder vliegen in de schemering, maar de opnames van Rinze tonen aan dat ze ook overdag erg actief kunnen zijn.

Hopelijk lukt het om op de film de vlinder te herkennen. Het helpt door de film te stoppen en te starten en dan een ‘bevroren’ beeld te vinden, waarop de tekening van de vlinder goed zichtbaar is. Hieronder een paar van dergelijke beeldjes uit de film.