Enkele jaren geleden vertelde Jeroen Voogd, de auteur van het toonaangevende ‘Nachtvlinderboek’, via de appgroep van de ‘Sectie Ter Haar’ (NEV) over een goede manier om te zoeken naar de fraaie rupsen van de Lindegouduil (Tiliacea citrago).
Omdat wij als vlinderwerkgroep nu bezig zijn met gegevens te verzamelen voor onze aanstaande nachtvlinderatlas, leek het mij een goed idee om de tip van Jeroen weer in praktijk te brengen.
Maar wat zei Jeroen via WhatsApp? “Ga op 10 mei om 10 uur ’s avonds de straat op en zoek aan de voet van Lindebomen op de daar groeiende opslag naar de rupsen. Dan blijkt dat de soort veel algemener is dan je denkt.”
Welnu, gisteravond (12 mei) schoot deze tip me weer door het hoofd en besloot ik een rondje in de buurt te gaan fietsen naar de mij bekende Lindebomen, hopende dat de opslag niet door de gemeente weggemaaid was. Gelukkig vond ik al vrij snel enkele Lindes waar wat wortelopslag rond de stam stond. Bij de vierde boom was het raak. Een schitterende rups van de Lindegouduil zat bovenop een blad!
Vervolgens ben ik naar het centrum van Assen gereden en heb ik bij een grote Linde aan de Oostersingel gekeken en ook daar had ik al vrij snel een rups.
Kortom: ga ’s avonds na tien uur de hond uitlaten (laat hem niet tegen de Linde-opslag z’n poot optillen!) of loop of fiets gezellig een rondje in je eigen buurt en bekijk de Lindes rondom de stam of deze rupsen erop zitten. Vergeet geen zaklantaarn mee te nemen en maak je notities (X-Y-coördinaten) of voer de waarneming in op waarneming.nl.
Het zou een mooie bijdrage aan de verspreiding van deze vlindersoort in onze provincie zijn!
Mooie afbeeldingen van alle stadia van deze vlinder zijn te vinden op Lepiforum.
Ook overdag kun je zoeken, let dan vooral op de kenmerkende manier waarop de jonge rupsjes de bladeren samenspinnen.
Ben van As