Waarnemingen voor de Nachtvlinderatlas

Waarnemingen voor de Nachtvlinderatlas

Waarnemingen van Joop Verburg:

wij hebben met wisselend succes genachtvlinderd in gebieden in zuidwest-Drenthe, waar veel minder bekend is en waar veel minder te verwachten is. 
6 juli: Ruinerwold, Dr Larijweg 121 bij Oosteinde een agrarisch vak (temp. 10 graden C), 42 soorten waaronder 3 pijlstaartsoorten en de Wilgenhoutrups (7 soorten macro’s op smeer en ruim 30 soorten micro’s);
29 juni: Golfclub Martensplek, nabij Nieuw Balinge, temp ca 14 tot 12 graden C, ca. 65 soorten macro met 3 Eikenblad, Bruine sikkeluil en Schijnnonvlinder, waaronder 20 soorten (ook) op smeer, waaronder Bleke grasworteluil en Wilgenschorsvlinder;
25 juni: Ansen (niet ver van Theehuis), temp 16 -14 graden, mooie omstandigheden, ca. 65 soorten macro met 2 Eikenblad,
Marmeruil, Bruine sikkeluil, Bosbessnuituil en waaronder 5 soorten macro op smeer;  
24 juni: Ruinerwold, Dr Larijweg 40, ook een agrarisch vak (een ander vak dan 6 juli), 45 soorten macro, waaronder leuke soorten, maar behalve Bont halmuiltje(?) geen echte zeldzaamheden. Bij de micro’s wel de Prinsesbladroller.
Kortom, wanneer je nagaat dat ik in die periode ten dele gestaan heb in voornamelijk agrarisch gebied, best een redelijk resultaat.

Eikenblad
Eikenblad

Waarnemingen van Eef Arnolds:

gisterennacht (4/5 juli) stond ik met drie lichtvallen in een gevarieerd cultuurlandschap tussen Mantinge en Balinge. Ideaal weer: zacht (minimum 15 graden), windstil, dunne bewolking. Overdonderend veel vlinders: in totaal 112 soorten macro’s en honderden exemplaren, waaronder als talrijkste 192 huismoeders. Echt bijzondere soorten waren er niet bij, al kom ik bijvoorbeeld de Geblokte stipspanner, Variabele spanner en het Klein visstaartje lang niet overal tegen.  Zes bomen met smeer droegen met 42 exemplaren van 15 soorten bij aan de feestvreugde. Werken met smeer is dus ook hartje zomer de moeite waard!

Vannacht (5/6 juli) voorspelde het KNMI opnieuw een milde, grotendeels bewolkte nacht. Dus met dezelfde opstelling vol goede moed naar het Heuvingerzand, op een prachtig plekje aan een beschutte bosrand langs een vochtig heideveld. Het bleef nu echter helder en het koelde snel af naar een graad of 10. Slechts zo nu en dan een vlinder op het laken. Uiteindelijk toch nog 66 soorten, het merendeel slechts één exemplaar. Op smeer maar 7 vlinders in drie soorten. Het kan kennelijk snel verkeren! Vannacht echter wel de nodige bijzonderheden, zoals de fraaie Viervlakvlinder (3 mannetjes), Moerasgoudvenstertje (4 exemplaren), Veenheideuil, Nonvlinder, Schijn-nonvlinder, Paddenstoeluil en zelfs een Eikenblad, het vlaggenschip onder de Drentse nachtvlinders! Misschien het meest opmerkelijk: de in Drenthe schaarse Smalvleugelrietboorder, want riet is er in de verre omtrek niet te vinden.

Smalvleugelrietboorder
Eikenblad