Scheefbloemwitjes in Coevorden en Zuidwolde!

Vandaag, 16 augustus 2018, heeft Edwin de Weerd een Scheefbloemwitje in Coevorden gefotografeerd. Vermoedelijk is dit de eerste waarneming van deze vlinder in Drenthe.

Door op onderstaande foto’s te klikken kunt u een vergroting bekijken.

Een dag later, op 17 augustus, werd door Joop Verburg het volgende gemeld:


Naar aanleiding van het bericht van Edwin gisteren, was ik vandaag extra attent. Terwijl ik de kip in onze tuin wat sla ging brengen, zag ik ineens een witje met wel erg zwarte vleugelpunten. Hij (het was een mannetje) foerageeerde op de Marjolein. Ik heb een aantal foto’s gemaakt en hoewel ik wel dacht het Scheefbloemwitje te zien, heb ik voor de zekerheid een paar foto’s naar Kars Veling (Vlinderstichting) gestuurd. Zijn reactie kwam binnen de kortste keren: GEFELICITEERD!!! Ja hoor 100%, het is een mannetje en die zijn nog moeilijker te onderscheiden.
Het zou Kars niet zijn, wanneer hij er niet direct bij zou zeggen, dat we dan ook maar naar rupsen moeten uitkijken. Nu hebben we Scheefbloem (Iberis sempervirens) in de tuin staan, dus het was een kleine moeite om even te zoeken naar eitjes. Ook een eitje vond ik al snel op de blaadjes van de Scheefbloem. Nu maar wachten op de rupsen. Wat is het toch heerlijk om met zulke dingen bezig te kunnen zijn.