Bijzondere waarnemingen in augustus

Bijzondere waarnemingen in augustus

30 augustus: een Grote vos, gezien door Leni Zeeman in Exloo (waarneming.nl).


30 augustus: een Rouwmantel, gezien door E. Hoogeveen bij Drouwenerveen (waarneming.nl).


Update: de Keizersmantel in de tuin van Wilco van Tellingen is nog steeds aanwezig (30 augustus waarneming.nl). “Al sinds 7 augustus hier dagelijks in de tuin. Toch wel opmerkelijk zo’n lange periode op 1 plek voor deze soort. Vrouwtje al een tijdje niet gezien.”


Foto: Stefan Pronk

26 augustus: een Rouwmantel, gezien door Paulien Lok-Huigen in Klazienaveen (waarneming.nl).


21 augustus: een Koninginnenpage, gezien door Alfred Bennink in Ruinen, op Buddleja in de tuin (waarneming.nl).


21 augustus: 5 rupsen van een Koninginnenpage, gezien door Rob en Marieke Aalders bij Assen-Vredeveld, op Dille in hun tuin (waarneming.nl).


21 augustus: een Koninginnenpage, gezien door Simone Hermanni in Oosterland bij Vennebroek in Paterswolde, in haar moestuin op de bloem van worteltjes (waarneming.nl).


Een Kommavlinder op een Buddleia in Rolde, met foto’s op waarneming.nl gezet door Gijs van Hoorn op 15 augustus.

Ik was zelf nogal verrast om de Kommavlinder in de tuin te zien. Ik was net die dag het Balloërveld opgegaan voor komma- en heivlinder,  maar allebei daar niet gevonden helaas. En dan wel op de vlinderstruik.


14 augustus: een Koninginnenpage, waargenomen door Nel Bothof-Schuller op een Vlinderstruik in haar tuin (waarneming.nl).


Ook is er op 14 augustus een Keizersmantel waargenomen door Ronald Popken bij Wapse. Hij is ingevoerd op waarneming.nl.


Weer 2 (dezelfde als eerder waargenomen) Keizersmantels op 14 augustus in de tuin van Wilco van Tellingen, die hopelijk gaan zorgen voor nageslacht!


Op 12 augustus nog een waarneming van een Keizersmantel door Wilco van Tellingen, die samen met de vlinder van 7 augustus in de tuin bij Grolloo op een vlinderstruik aan het foerageren was.


Annemarie Meijer voerde op 11 augustus een Kommavlinder in op waarneming.nl, gezien in De Holmers bij Elp.


Bij Grolloo, in de boswachterij, heeft Wilco van Tellingen op 7 augustus een Keizersmantel waargenomen. Voor meer bijzonderheden kunt u kijken op waarneming.nl.


Op 5 augustus zag Leonie Huinink bij Anloo in het Kniphorstbos een Keizersmantel (Argynnis paphia). Waarneming.nl laat meer bijzonderheden zien en een foto.

De foto hierboven en op het berichtblok is van Minko v.d. Veen.


Marcel de Vries ontdekte op het Dwingelderveld bij de Benderse berg op 4 augustus een Kommavlinder (Hesperia comma) en voerde hem in op waarneming.nl met een foto erbij.


Ook op 4 augustus meende L. Huijzer bij Barger-Oosterveen een Geelsprietdikkopje gezien te hebben, maar het bleek volgens Chris van Swaay van waarneming.nl toch een Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola) te zijn.


Een Zwartsprietdikkopje (aangemeld als Geelsprietdikkopje, maar door Chris van Swaay beoordeeld) is door Jan Visser gezien in Assen op het Stichtingsterrein op 3 augustus. De foto kunt u zien op waarneming.nl.


Op 2 en 3 augustus een waarneming van Gerda Lagendijk-Schuller: een Koninginnenpage bij Smilde!