Informatieve bijeenkomsten

In het kader van het nachtvlinderatlasproject zijn er dit voorjaar twee informatieve bijeenkomsten gepland, die ook geschikt zijn voor beginnende nachtvlinderliefhebbers.

Zaterdag 13 mei. Introductie tot nachtvlinders door de Friese nachtvlinderexpert Gerrit Tuinstra.

In een PowerPoint-presentatie komen onder andere vangtechnieken, verschillen tussen dag- en nachtvlinders, de indeling van nachtvlinders in hoofdgroepen (families) en het herkennen van soorten aan de orde. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Deelname is kosteloos.

Tijd: Zaterdag 13 mei van 14 tot 17 uur. Plaats: Werkruimte van Eef Arnolds, Holthe 21, 9411 TN Beilen, tel. 0593-523645. Opgave vóór 10 mei per mail.

NB: Mensen die al hebben ingetekend op de VWD-bijeenkomst van 24 april in Zwiggelte hoeven zich niet opnieuw op te geven.

Vrijdag 2 juni (reservedatum zaterdag 3 juni). Demonstratie van waarnemingstechnieken voor nachtvlinders in het veld door Eef Arnolds.

In een gevarieerd particulier natuurterrein worden verschillende methodes om nachtvlinders te lokken in de praktijk gedemonstreerd, zoals een kwikdamplamp in combinatie met een laken, een vlinderval met kwikdamplamp met vaste aansluiting, een vlinderval met aggregaat en toepassing van van zoete lokstoffen (smeer). De op lakens en smeer waargenomen soorten worden gezamenlijk bekeken en de inhoud van een vlinderval wordt gecontroleerd. Het verdient aanbeveling om een zaklamp mee te nemen, indien voorhanden ook een nachtvlindergids. Deelname is kosteloos.

Tijd: Vrijdag 2 juni 22 tot circa 1 uur. Plaats: Werkruimte van Eef Arnolds, Holthe 21, 9411 TN Beilen, tel. 0593-523645. Opgave vóór 27 mei per mail.

NB: Bij een ongunstige weersverwachting, zoals harde wind of aanzienlijke regenval, kan deze bijeenkomst door de organisator kort van tevoren worden verzet naar 3 juni. Mensen die zich hebben opgegeven, krijgen uiterlijk 1 juni bericht indien dit het geval is. Het is dus verstandig om zo mogelijk ook de avond van 3 juni voor deze activiteit vrij te houden.

Mensen die al hebben ingetekend op de VWD-bijeenkomst van 24 april in Zwiggelte hoeven zich niet opnieuw op te geven.